Marius Nergård Pettersen er forfatter, fotograf og foredragsholder. Aller helst er jeg ute. Av dette har det blitt tolv bøker og noen hundre artikler. Takk for at du er innom. Håper du trives.

Jobben min handler om å få folk til å sette pris på natur og friluftsliv. Det vi vet om og det vi ikke vet om. Det nære og det fjerne. Dette gjør jeg ofte i form av store og langvarige prosjekter. Ellers skriver jeg for medier som A-magasinet og holder foredrag for alt fra mindre foreninger til bedrifter og festivaler.

UTVALGTE PROSJEKTER

Noe av det jeg har brukt tid på.

HEMMELIGE NORGE

I flere år har jeg utforsket nordmenns hemmelige turliv. Først var jeg på leting etter historiene bak gjemte hytter. Så begynte jeg å grave i hele det skjulte friluftslivet. Resultatet er bøkene Hemmelige hytter og Hemmelige Norge. De handler om hemmeligheter, men kanskje mest om det enkle liv og vår kjærlighet til naturen.

OSLOS NÆRE VILLMARK

En utforskning av det nære. I løpet av halvannet år gikk jeg seks månedsturer over Østlandet, alle med start fra Oslo. Målet var å gjenoppdage og oppleve den fantastiske naturen rett utenfor dørterskelen. Det ble finere enn jeg kunne håpe. Boka Oslos nære villmark ble en slags turguide, men kanskje mest en fortelling om en fyr som går.

TIL DET GJEMTE LANDET

Lomsdal-Visten nasjonalpark i Nordland er et av Norges mest ukjente naturområder. Det er et av få steder hvor du fortsatt finner følelsen av villmark og urørthet. I to år vandret jeg området rundt, til alle årstider og i all slags vær. Kort fortalt: et eventyr. Resten står i boka Lomsdal-Visten.

MIKROEVENTYR

Må vi reise verden rundt for opplevelsene? Eller kan en nærtur bli et minne for livet? Det utforsket Mikkel Soya Bølstad og jeg da vi satte ut på en serie av rundt 20 ekspedisjoner for hverdagsfolk. Ingen idé var for rar eller dum. Det skulle bli ganske snodig og veldig moro, og historiene havnet i boka #mikroeventyr.


ANNET ARBEID

Guidebøker, artikler, foto og foredrag. Pluss et eget forlag.

GUIDEBØKER

Mellom de større prosjektene har det blitt tid til guidebøker. Til nå har det blitt syv av dem. Min siste utgivelse av denne typen heter Sove ute og er en håndbok til netter i sovepose. Du finner de nyeste av disse bøkene i bokbutikken.

ARTIKLER OG FOTO

Siden tenårene har jeg skrevet og fotografert for en rekke aktører og er i dag blant annet fast bidragsyter til A-magasinet og Fjell og Vidde. Det har vært en mildt sagt variert jobb, med turer og opplevelser landet rundt.

FOREDRAG

De nevnte prosjektene, pluss noen til, har blitt foredrag for alt fra mindre grupper til store festivaler. Foredragene består av historier, bilder, film og masse uteglede. Ved forespørsel samarbeider jeg med musiker Stian Eriksen som spiller live fra scenen og gjør foredraget til en liten konsertopplevelse.

DAL FORLAG

Jeg har også startet og driver vesle Dal forlag, der bøkene Hemmelige hytter og Hemmelige Norge er utgitt. Forlaget skal fortelle unike historier fra norsk natur, og vi skal lage så gode og gjennomarbeidede bøker som overhodet mulig.